Zapraszamy serdecznie na gotowanie z Mistrzem!
Dla zdrowia i wspaniałego uczucia lekkości polecamy warsztat:
„Makrobiotyka – dieta długowieczności”
W naszej warsztatowej kuchni będzie okazja do wspólnego gotowania i rozmów o kuchni makrobiotycznej z Grzegorzem Kuraszkiewiczem, jednym z najlepszych w Polsce znawców makrobiotyki.
Posty oczyszczające – tak, jak najbardziej, zawsze polecamy, ale są to wydarzenia cykliczne. Makrobiotyka zaś, to nieustający detoks! Fenomenalna receptura na codzienną dietę i stabilne zdrowie.
Jak się wzmocnić, uodpornić i naładować baterie na co dzień?
Co najlepiej zjeść o poranku? Jak dużo zależy od naszej diety? Jak fasola oddziałuje na nasze nerki? Jak wyeliminować schorzenia i alergie? Makrobiotyka odpowiada na te i wiele innych pytań.
Warsztat i wykłady poprowadzi Grzegorz Kuraszkiewicz, mistrz kuchni makrobiotycznej, jej wieloletni praktyk i wielbiciel – makrobiotyką zajmuje się od ponad dwudziestu lat. Absolwent Kushi Institute of Europe w Amsterdamie. Niestrudzony propagator zdrowego stylu życia i odżywiania kształtującego zdrowie ducha i ciała Swoje doświadczenie w gotowaniu dla chorych zdobywał współpracując w Kalifornii z Miną Dobic, konsultantką makrobiotyczną, która makrobiotyką wyleczyła się z zaawansowanego stadium raka.
Grzegorz o makrobiotyce:
„Makrobiotyka to sposób życia prowadzący do równowagi energetycznej w naszym organizmie, która odpowiada za zdrowie i pełne wykorzystanie naszych witalnych możliwości. Głównym narzędziem, które może zapewnić nam tę równowagę jest odpowiednie odżywianie połączone z aktywnością fizyczną i odpowiednim stanem świadomości. Zgodnie z makrobiotyczną filozofią, to my sami jesteśmy odpowiedzialni za nasze zdrowie, a budulcem który je tworzy jest przede wszystkim pokarm.
Makrobiotyka bazuje ma medycynie chińskiej i tradycyjnej japońskiej diecie transformowanej na grunty różnych kultur, a także opiera się na wieloletnich obserwacjach i naukowych badaniach dotyczących wpływu odżywiania na ludzki organizm. Uczy świadomego podejścia do odżywiania i dostrzegania powiązań człowieka z otoczeniem.
Podstawowe składniki makrobiotycznej diety to pełne ziarna zbóż, warzywa i strączkowe. Najlepiej aby były ekologiczne. Jako składniki uzupełniające: sezonowe, lokalne owoce, glony morskie, długo fermentowane produkty sojowe (miso i sos sojowy), nasiona, grzyby oraz niewielka ilośc przypraw. Rezygnuje się z cukru, pokarmów pochodzenia zwierzęcego (mięsa i nabiału), w miarę potrzeby dopuszcza się jedynie niewielką ilość ryb o białym mięsie. Unika się wysoko-oczyszczonych i przetworzonych produktów, konserw,chemicznych dodatków do żywności, żywności modyfikowanej genetycznie.”
Makrobiotyka, jako jedna z nielicznych gałęzi medycyny alternatywnej, została uznana przez CAPCAM (ciało doradcze przy Narodowym Instytucie Zdrowia w USA) za dietę zdolną leczyć raka. Ten sam instytut zaleca makrobiotykę jako skuteczny sposób zwalczania otyłości.
Stosowanie makrobiotyki pomaga wyleczyć się z alergii, cukrzycy, chorób serca i wielu poważnych dolegliwości naszych czasów.
Spróbuj potraw makrobiotycznych z Grzegorzem w Siódmym lesie! Na zdrowieJ
Zapraszamy serdecznie!
Zaczynamy w sobotę obiadem o godz.14. Koniec warsztatu w piątek, po śniadaniu.
Cena: 1650 zł , w tym zajęcia, noclegi i wyżywienie.
Info i konieczne rezerwacje: Ola tel. 517 930 320 , Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. , www.siodmylas.pl