Detox Aloesowy
Dwufazowa dieta aloesowa to odkwaszająca kuracja oparta na produktach przyspieszających usuwanie toksyn z organizmu. Oczyszczanie jest wzmocnione piciem rozcieńczonego miąższu aloesowego przez 4 pierwsze dni kuracji. Rewitalizacja i oczyszczanie jest pobudzane zielonymi szejkami i olejem rydzowym z lnianki.
Dieta aloesowa:
-
przyspiesza pracę wątroby,.
-
przywraca równowagę kwasowo-zasadową w żołądku,
-
ma właściwości łagodzące – stosowany w leczeniu wrzodów trawiennych i nadwrażliwości jelita grubego,
-
wspomaga perystaltykę jelit. Ma lekkie właściwości przeczyszczające,
-
ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze.
Olej rydzowy z lnianki
-
rozpuszcza witaminy A, E i K, umożliwia ich przyswajanie,
-
przyspiesza spalanie tłuszczu w organizmie,
-
jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega 3,
-
w polskiej tradycji ludowej od wieków towarzyszył postom.
Założenia detoksu aloesowego i jego dwu-fazowość
Detoks aloesowy w Siódmym Lesie jest dietą, która oczyszcza, odkwasza i rewitalizuje organizm. Jest połączona z zajęciami stymulującymi ducha i dodającymi energii. W przeciwieństwie do ścisłych, monodietetycznych postów zdrowotnych proponowanych w Siódmym lesie, czyli postu warzywno-owocowego (ok. 600 kalorii dziennie) oraz diety św. Hildegardy (ok. 300 kalorii dziennie), jest 7- dniowym detoksem zaprojektowanym dwufazowo. Pierwsze 4 dni to monodieta warzywno-owocowa wzbogacona o rozcieńczony miąższ aloesu i koktajle z zielonych liści warzyw, ziół i młodych pędów zbóż. W kolejnych 3 dniach w posiłkach pojawiają się wegańskie, lekkostrawne i oczyszczające, ale pełnowartościowe produkty zawierające białko roślinne i węglowodany (czerwona soczewica, cieciorka) i alkalizujące organizm (kasza jaglana).
Na czym polega oczyszczenie organizmu dietą?
Oczyszczająca kuracja aloesowa, czyli dieta przyspieszająca usuwanie toksyn z organizmu, to jadłospis bogaty w produkty usprawniające pracę wszystkich organów i kanałów odtruwających organizm, tzn. wspomagające pracę wątroby i jelit, nerek z drogami moczowymi oraz wydalanie toksyn przez skórę.
Obniżenie ilości energii w pożywieniu (mało białka, węglowodanów i cukrów) powoduje przestrojenie organizmu z pobierania pożywienia z zewnątrz na pobierania energii potrzebnej do utrzymania funkcji życiowych z wewnątrz komórek. Mechanizmy obronne chronią ważne organy, dlatego kuracja aloesowa powoduje, że w pierwszym rzędzie organizm spala złogi toksyn i tłuszczu.
Wyrzucaniu toksyn do krwiobiegu powinny towarzyszyć ruch i wypocenie ich przez skórę. Konieczne jest też picie dużej ilości wody (min. 2 litry dziennie) oraz dbałość o dobrą perystaltykę jelit.
Co to jest odkwaszenie organizmu i dlaczego jest ważne?
Idealna dieta człowieka powinna utrzymywać organizm w stanie równowagi zasadowo-kwasowej. Zaburzenia w stanie pH są przyczyną wielu chorób. Przykładowymi produktami powodującymi zwiększone wydzielanie kwasów w organizmie są: mięso, mąka pszenna, cukier, mleko, jajka, czy masło. Większość typowych posiłków w Polsce – zakwasza organizm. Stres i brak ruchu dodatkowo podnoszą poziom kwasów. Jadłospis bogaty w warzywa, owoce i produkty alkalizujące organizm, na którym opiera się kuracja aloesowa, przywraca równowagę pH.
W jaki sposób oczyszczająca dieta aloesowa rewitalizuje ciało?
-
Zredukowanie złogów toksyn w organizmie odmładza komórki ciała i dodaje energii. Skóra staje się promienna, poprawia się samopoczucie.
-
Pozbawiony szkodliwego balastu organizm jest bardziej odporny, poprawia się immunologia.
-
Organizm uruchamia procesy autoregeneracji i wraca do równowagi.
-
Obniża się poziom cukru i cholesterolu we krwi.
-
Dieta bogata w witaminy, minerały, błonnik i chlorofil rewitalizuje organizm.
Kuracja aloesowa – istotne informacje
Przeciwwskazania dla detoksu aloesowego:
-
ciąża,
-
kamienie w woreczku żółciowym, lub w nerkach,
-
choroba nerek,
-
alergia na produkty używane w diecie lub aloes.
Podstawowe produkty wchodzące w skład kuracji aloesowej:
-
marchew, seler, pietruszka, buraki, kalarepka, biała rzodkiew, cukinia, brokuły, kalafior, brukselka, cebula, czosnek, awokado;
-
jabłka, grejpfruty, gruszki, melony, ananas, jeżyny, maliny, jagody, porzeczki, wiśnie, cytryny, niewielkie ilości kiwi i pomarańczy.
-
natka pietruszki, liście kalarepki, jarmuż, szpinak, sałata, sałata pekińska, liście mniszka, korzeń łopianu wielkiego, pokrzywy, szczaw, lebioda, owoce suszone: daktyle, żurawiny, rodzynki
-
orzechy: włoskie, ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, nerkowca;
-
kasza jaglana, cieciorka, amarantus, nasiona komosy białej (lebiody), płatki owsiane, dziki ryż, kasza gryczana;
-
sól, pieprz, kminek, liść laurowy, pieprz Cayenne, ocet jabłkowy, czarne oliwki, cytryna, świeże zioła, kakao, musztarda, kurkuma, agar, imbir.
Referencje
Oczyszczająca kuracja aloesowa w Siódmym Lesie została zrecenzowany i uzyskała pozytywną opinię dr n. med., biochemik z Zakładu Biochemii Kwasów Nukleinowych Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Małgorzaty Stręk.
Menu detoksu aloesowego na podstawie ram zaakceptowanych przez doktor Stręk, ułożyli wspólnie kucharz - wegetarianin z „Dzień dobry z TVN” – Maciek Szaciłło i Barbara Ravensdale z centrum „Siódmy Las”.